Broodfokken

Broodfok is alom vertegenwoordigd in de pers, maar broodfok kent echter vele gezichten….

De meest mens-en dier onwaardige vorm is ongetwijfeld de fok door arme boeren in lageloonlanden. Dit gebeurt in oude, donkere en vuile varkensstallen. De pups worden goedkoop opgekocht door een tussenhandelaar. Dit zijn vaak ongure types uit drugs- en wapenmilieu. Het woord maffia valt hierbij regelmatig. Voor vaccins en ontworming is er geen geld. Sommige ouderdieren zijn gestolen honden, andere zijn gewoon pups die overblijven en vervolgens met eigen familie wordt verpaard. Comfort & gezondheid van de ouderdieren is onbestaand. De pups zijn zwak, vaak niet of slecht gevaccineerd en de verkoop gaat via grote dierenwinkels en online advertenties (zoals 2dehands en Marktplaats). Fraude is schering en inslag. Hoewel een nieuwe Europees richtlijn stelt dat de pups bij invoer 15 weken moeten zijn en gevaccineerd tegen Rabies, zien we in de praktijk steeds jongere pups illegaal de grens oversteken. Vaak slechts 4- 6 weken oud, te jong voor om te vaccineren, te jong om uit het warme nest de nodige warmte en opvoeding te krijgen. In België worden ze (opnieuw) gechipt en als Belgisch ingeschreven (bij illegale invoer wordt de chip in de halsband gestoken). Door de jonge leeftijd, het grote aantal samengepropte puppy’s in een bestelwagen gedurende 10 uren en meer, worden veel pups besmet met helaas vaak dodelijke ziektes. Niet zelden is de pup reeds verkocht tegen dat deze ziekte uitbreekt (na incubatietijd).

Maar ook in België worden honden gefokt in omstandigheden die het daglicht nooit mogen zien. Ook hier worden de pups verkocht via winkels of online advertenties. Bij online advertenties doen ze zich vaak voor als particulieren. Naast de gezondheid van de pups is een groter probleem vaak de slechte start die ze gehad hebben. De meeste hondjes zijn ERG bang, asociaal of worden agressief bij het ouder worden.

Maar broodfok is veel meer dan dat alleen. Broodfokken kan evengoed gebeuren door stamboekfokkers die erfelijke ziektes negeren, of aan onverantwoorde inteelt doen om de mooiste dieren te kunnen fokken. Roem, eer en geld doen vaak alle moraal verdwijnen. Deze dieren zijn dan weliswaar gezond bij aankoop, maar krijgen door de loop van de jaren allerlei ziektes zoals EPI, epilepsie, afwijkend gebit, hartproblemen, verminderde weerstand en allergieën…..

Iedere broodfok-pup heeft drie potentiële slachtoffers

- De grootste verliezers zijn de fokdieren. Zij zijn in de meest hond-onwaardige omstandigheden terecht gekomen. Ze leven in donkere stallen, in hun eigen uitwerpselen, met een onverzorgde vacht, vol schurft en luizen. Ze zijn in een slechte conditie, krijgen geen medische verzorging en zijn doodsbang. Hen ontbreekt elke vorm van levensvreugde en geven dit ongetwijfeld door aan hun pupjes.

- De tweede verliezers is de onwetende koper. Hij /zij koopt een pup in een mooie propere winkel, vol speelgoed en kwaliteitsvoer voor honden. De verkoopster is heel vriendelijke en rammelt haar verkoopspraatjes af. Hierbij worden leugentjes niet geschuwd. Het buitenlandse paspoort wordt uiteraard pas getoond na aankoop. Een significant deel van de pups wordt reeds de eerste week ziek. Vaak is Parvo de boosdoener. Maar soms ook maanden later, als allerhande inteeltkwaaltjes opduiken. Ook hier terug dure operaties of levenslange medicatie. Bovendien vertonen veel van deze pups karakterstoornissen. Meest voorkomend is angst, maar ook het moeilijk zindelijk te leren is vaak een gevolg van de slechte start die de pups hadden. Dit is tevens de oorzaak van het steeds toenemende aantal honden die in een asiel landen.

- De derde verliezer is uiteraard het hondje zelf. Die is vaak levenslang bang voor alles en nog wat en heeft niet zelden een chronische ziekte.

Tip bij aankoop van een pup

Laat je verstand niet thuis als je een pup wil kopen. Vraag naar de moederhond en KIJK naar de relatie tussen fokker en zijn hond(en). Is er geen moederhond aanwezig? Maak van je hart een steen en koop geen pup!

Waarom ik fok en wat ik fok

Ik ben al heel mijn leven bezield met dieren en vooral met honden. Ik keek de laatste jaren machteloos toe hoe moeilijk het geworden is om anno 2015 een gezonde pup te kopen. Ik voelde het als mijn roeping om mee werken om dit prachtige ras levendig én gezond te houden. Daarom wordt hier bij iedere verantwoorde combi een jaar gespendeerd om de gezondheid van de ouderdieren tot op het bot uit te spitten. ik maak gebruik van een database waar gezondheid en verwantschap tot 8 generaties en meer worden bijgehouden. Verder neem ik contact met personen die nakomelingen hebben uit de gewenste bloedlijnen, zodat ik ook hier belangrijke info over karakter en gezondheid kan vragen. Op die manier wordt verwantschap berekend én alle risico op erfelijke ziektes tot het minimum gereduceerd.

Verder worden de pups in hun belangrijke inprentingsfase (4-12 weken) heel goed gesocialiseerd. Op leeftijd van 7 weken wordt een match gezocht met de nieuwe eigenaars. Hierbij speelt het karakter van de pup een rol , maar ook de ervaring, levenswijze en wensen van de pupkandidaten . Dit resulteert op 8 weken altijd in een perfecte en duurzame match.

Wanneer een nakomeling van het Wolvennest door een noodsituatie een nieuwe thuis zoekt, mag hij altijd terugkomen zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een goed herplaats-adres. Om die manier garandeer ik dat er nooit één van mijn puppen in het asiel hoeft te landen.